Searching...
Saturday, 2 May 2015
00:23 0

RESEPI NASI LEMAK LAZAT



Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi
1 cawan santan dan 1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk sambal:
2 cawan ikan bilis
20 tangkai cili kering dikisar halus
3 labu bawang besar juga dikisar halus
3 bawang merah
2 bawang putih
Sedikit halia
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar dimayang kasar
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit belacan

Cara menyediakan sambal:
5) Goreng ikan bilis bersama bawang besar yang telah dihiris untuk seketika. Tidak perlu goring sampai garing. Secukup sekadar nampak kelayuan.
6) Kisarkan cili kering, 3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, sepotong halia dan sedikit belacan.
7) Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dengan api pelahan. Kacau sesekali dan apabila kelihatan sedikit garing, tambahkan air mengikut kuantiti kuah yang cukup. Biarkan lagi sehingga mendidih dan nampak seperti pecah minyak dan warna kelihatan merah cantik.
8) Masukkan 2 sudu besar gula, garam dan sedikit air asam jawa. Rasa boleh disesuaikan mengikut cita rasa masing-masing.
9) Setelah berpuas hati, masukkan ikan bilis dan bawang besar yang telah digoreng tadi. Kacau untuk seketika bagi rasa itu diserap.
10) Setelah sambal itu nampak sudah cukup pekat, api boleh ditutupkan dengan segera.

Cara menyediakan nasi lemak:
 1) Rendam beras itu selama lebih kurang 20 minit sebelum masak.
2) Basuh beras beberapa kali. Masukkan santan, air, halia dan daun pandan yang disimpul.
3) Masak dalam periuk yang bertutup di atas api kecil sehingga masak.
4) Boleh dihidangkan dengan telur rebus, timum, kacang dan ikan bilis goring. 

0 comments:

Post a Comment